Go Back   Family Tree DNA Forums > Universal Lineage Testing (Autosomal DNA) > Family Finder Basics

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11th July 2018, 02:31 AM
bobsbeer bobsbeer is offline
FTDNA Customer
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 4
Uploading from 23andMe

I have tried loads of times to upload a test done on 23andMe. I keep getting an error saying it is in the wrong format. Is there a problem with 23andMe files? Is there a way round it?

Thanks Bob
Reply With Quote
  #2  
Old 11th July 2018, 05:20 AM
betadams betadams is offline
BetAdams
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 76
Depends which Version of 23& Me you have

Only V3 and V4 and compatable for FTDNA download

(not V1 orV2)
Reply With Quote
  #3  
Old 11th July 2018, 06:42 AM
Jim Barrett Jim Barrett is offline
R-BY39877
 
Join Date: Apr 2003
Location: Timpson, TX
Posts: 2,277
FTDNA doesn't accept V5 from 23andMe either. You can determine the version of your test by looking at the number following the V in the file name.

Also, you must upload the compressed format of the file.
Reply With Quote
  #4  
Old 11th July 2018, 11:41 AM
prairielad prairielad is offline
FTDNA Customer
 
Join Date: Feb 2011
Location: Canada
Posts: 2,029
If your file is v5 (tested after July 2017), then as mentioned, you can not transfer to FTDNA due to incompatibility.

There is not enough overlap between the tested SNPs in V5 file to compare to the ones FTDNA tests.

Of the SNPs tested by the V5 chip, only around 160,000 SNPs are compatible to the approximately 700,000 tested by FTDNA.

Gedmatch Genesis will allow comparisons between companies with low overlap.

Companies that do imputation will accept V5 files (myHeritage is saying they will accept in near future).
FTDNA has stated that they will not use imputation. This may change in the future.

If your file is v5, then the only way to be in FTDNA database is to test with Ancestry (partial matchlists on transfer due to only approx 430,000 overlap), or test directly with FTDNA (or myHeritage transfer, they uses same chip as FTDNA)
Reply With Quote
  #5  
Old 14th July 2018, 02:55 PM
bobsbeer bobsbeer is offline
FTDNA Customer
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 4
Thanks for the updates. Mine is v5 so forget FTDNA for my test. Wife did My Heritage so no issues with hers.
Reply With Quote
  #6  
Old 15th July 2018, 06:59 AM
Jim Barrett Jim Barrett is offline
R-BY39877
 
Join Date: Apr 2003
Location: Timpson, TX
Posts: 2,277
You can buy a test from FTDNA.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Uploading raw data from 23andMe V5 Guracha Features Requests & Bug Reports Area 9 3rd July 2018 02:02 PM
Uploading DNA Laura lee DNA and Genealogy for Beginners 1 19th May 2017 06:46 PM
uploading GEDCOM vbeegle DNA and Genealogy for Beginners 5 23rd April 2013 04:43 AM
Uploading 23andMe raw data to FTDNA Macarthropod DNA and Genealogy for Beginners 0 8th March 2013 10:39 PM
Uploading Charts nancy wiley Group Administrators - Advanced Chat 13 19th July 2007 06:34 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:38 AM.


Family Tree DNA - World Headquarters

1445 North Loop West, Suite 820
Houston, Texas 77008, USA

Phone: (713) 868-1438 | Fax: (832) 201-7147
Copyright 2001-2010 Genealogy by Genetics, Ltd.
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.