Go Back   Family Tree DNA Forums > General Interest > DNA and Genealogy for Beginners

DNA and Genealogy for Beginners Everything you wanted to know about DNA and Genealogy but didn't know where to ask. This board is open to customers and visitors.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 4th March 2013, 05:03 AM
vbeegle vbeegle is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
uploading GEDCOM

I need some help. I am using "Family Tree Maker". Do I upload the whole tree into FTDNA? I have purchased 3 kits. I tried with one but I don't know if it worked. Thank you!
Reply With Quote
  #2  
Old 4th March 2013, 08:52 AM
ursus ursus is offline
FTDNA Customer
 
Join Date: Sep 2011
Location: Washington, DC
Posts: 208
You can use your entire Gedcom or just a Gedcom containing the ancestors of the person in question. The latter is all that is actually displayed. FT-DNA should ask whose Gedcom it is, so it knows whose ancestors to display. If it didn't ask, it probably didn't work.

Using your entire Gedcom will mean that you can upload the same file for each of your kits and just pick a different person as the base for each. I used a Gedcom from FTM, so it should work.
Reply With Quote
  #3  
Old 20th April 2013, 10:01 PM
grahcom grahcom is offline
mtDNA: U5a2c3a | Y-DNA: I-Z63
 
Join Date: Feb 2013
Location: Australia
Posts: 172
I'm yet to upload my gedcom and like others wondering how much to upload, just direct ancestors, direct ancestors and their children, or direct ancestors and their children and collateral lines?

If you uploaded your entire gedcom, and it was a large gedcom with say 9000 people in it, wouldn't your list of surnames then be propagated with possibly some hundred or more surnames and some thousands of people that wouldn't really be relevant or needed in the database?
Reply With Quote
  #4  
Old 22nd April 2013, 10:28 PM
AECrowell AECrowell is offline
FTDNA Customer
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 32
GEDCOMs from Family Tree Maker

vbeegle, you won't be uploading the entire tree, but just the GEDCOM.

In Family Tree Maker, from the File menu, choose Export. Then choose Selected Individuals and then Ancestors. (Your home person should be highlighted or you can type the name in.) Be sure to choose the correct Output Format (GEDCOM 5.5). Then you can choose to privatize living people, or you can let Family Tree DNA do that after upload. Be sure that FTM is using the GEDCOM format when it saves your new file, and I usually save it to the desktop so I will know where it is when I try to direct Family Tree DNA to it. It took me a few times to get this accomplished satisfactorily!
Reply With Quote
  #5  
Old 23rd April 2013, 01:40 AM
Lklundin Lklundin is offline
FTDNA Customer
 
Join Date: Sep 2011
Location: Munich
Posts: 357
Quote:
Originally Posted by AECrowell View Post
Then you can choose to privatize living people, or you can let Family Tree DNA do that after upload.
Between those two options, I choose the first.

That way I don't risk exposure of private data due to a glitch at FTDNA.
Reply With Quote
  #6  
Old 23rd April 2013, 04:43 AM
vbeegle vbeegle is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Smile

Thank you for replying
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:18 PM.


Family Tree DNA - World Headquarters

1445 North Loop West, Suite 820
Houston, Texas 77008, USA

Phone: (713) 868-1438 | Fax: (832) 201-7147
Copyright 2001-2010 Genealogy by Genetics, Ltd.
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.